Skippertraining, Ciclade 2012 Ciclade, GRECIA

Skippertraining in Ciclade 2012

Plecarea: 5 mai din marina Lavrio
Pasageri: 18
Ambarcatiuni: Sun Odyssey 45 “Nena” (skipper Baloo);  Oceanis 43 “Andromaki” (skipper Wulkie)
Ruta: Lavrio, Santorini, Naxos, Paros, Kythnos – 307 nm

Lavrio – Santorini 155 nm

Sambata la ora 4PM ne dezlegam de cheul marinei din Lavrio. Pentru unii va incepe o aventura, pentru altii un concediu iar pentru impatimiti un vis. Obiectivul nostru este insula Santorini, avem peste 150 de mile de parcurs si ne asteapta o noapte lunga. Pe un mare lac lipsit de vant motorizam aproximativ 20 de ore. Primul cart il face Tavi, eu intru de la 2 la 7 AM.

La 11 acostam in Marina Vlikhadas in sudul insulei Santorini. Inchiriem repede scutere si ATV-uri si pana la apus exploram plajele, satele si belvederile minunatei insule. A doua noapte acostam la tribord de un cheu pe insula Nea Kameni, craterul vulcanului care nu a mai erupt de 50 de ani. Insula este patrimoniu geologic si parc national.

Ciclade_FunSailing_Serifos_2

Santorini – Naxos 45nm

Jumatate din drum il motorizam apoi se porneste vantul si scoatem velele. Cam in fiecare zi suntem salutati de delfini dar de indata ce scoatem aparatele foto dispar in adancuri. Vant din N-NW 18 noduri fara valuri. Pentru prima data depasim viteza de 9 noduri cu barca. Acostam in portul Naxos spre seara.

Ciclade_FunSailing_Santorini_2

Naxos – Paros – 19 nm

De dimineata vizitam scurt orasul si templul lui Apollo. Vantul se inteteste si musca vizibil din varful valurilor tot mai mari. La 1PM ne dezlegam de la mooring si pornim spre Paros, ocolind-o prin nord. Vant NW 25 noduri, valuri de 3-4 metrii, cer senin. Barca noastra se deplaseaza constant cu 10 noduri.

Ciclade_FunSailing_Naxos_1

Incepem sa ne facem griji ca Nena nu raspunde in statie si nici pe telefoanele mobile. Mai apoi aflam ce au patit. La plecare elicea a apucat un manunchi de mooringuri si parame si a sugrumat pe saraca Nena. Instant vantul i-a proiectat spre barcile din jur si intregul echipaj e pe punte, aparand barcile si incercand s-o imobilizeze. Baloo se scufunda sa taie paramele, operatiune care dureaza vreo 15 minute. Nici dupa eliberarea elicei nu s-a terminat panica. Derivorul este blocat intre lanturile barcilor, pe care Nena zace perpendicular. Cu mai multe manevre si dublati de efortul dinghy-ului Nena scapa si echipajul rasufla usurat.

In Paros acostam cu ancora si ne lagem la ponton pe un vant de 15-16 noduri.

Paros – Kythnos 62 nm

Plecam devreme pentru ca avem multe mile de parcurs. Vant 25 noduri din Nord si valuri maricele. Silviu s-a intzepenit la timona si nu l-am mai putut desprinde pana n-am ajuns la destinatie. Pentru multi vantul puternic si valurile mari care se mai aruncau si pe barca a fost o adevarata aventura careia adrenalina nu i-a lipsit.

Ciclade_FunSailing_Kythnos_5

In Kythnos stam la ancora in golful Fikiadha, chiar in nordul insulei. Imediat ce am terminat de mancat se porneste din nou vantul si ancorele noastre sunt puse la incercare. Pe Oreste l-a prins o rafala chiar cand se intorcea cu dinghy-ul de la Nena si a pierdut controlul. Vantul il sufla incet dar sigur spre iesirea din golf. Pentru putin timp ne-am facut griji serioase pentru ca nu reusea sa se mai intoarca spre noi. Apoi vantul a fost ingaduitor si Oreste s-a salvat. Toata noaptea vantul a suflat cu putere dar s-a dormit bine. Dimineata facem o baie faina in apa cristalina si dam o fuga pana la fasia ingusta de nisip care ne desparte de golful din vest.

Ciclade_FunSailing_Kythnos_3

Kythnos – Lavrio 26 nm

Cu parere de rau ca se termina saptamana ridicam ancorele si pornim spre baza. Navigam cu vele apropate tot pasajul pe vant de 12-16 noduri, tot din N. Pe culoarul de intrare in Lavrio facem cateva volte si apoi motorizam pana in marina. In fiecare zi cate unul din noi s-a intrcut la bucatarie cu gatitul si intreaga saptamana a fost un fel de explorare culinara excelenta. Am petrecut o saptamana minunata cu un echipaj superb. Buna dispozitie si munca de echipa sunt cuvintele care descriu cele 300 mile parcurse pe mare.

Ciclade_FunSailing_Kythnos_4

Drepturile asupra acestui text apartin in integralitate autorului. Astfel, acest text este protejat de prevederile legislatiei din domeniul drepturilor de autor, iar orice utilizare, publicare, modificare sau duplicare a acestui text, fara acordul prealabil expres, exprimat in scris, al autorului este interzisa si va fi sanctionata in conformitate cu legislatia aplicabila.

Copyright media:

NENA Crew