Plasticul de unica folosinta in viziunea FunSailing

Plastic de unica folosinta in Marea Caraibelor

Alexander Parkes a conceput si patentat in 1856 prima forma recunoscuta de termoplastic, un material revolutionar care s-a dezvoltat in timp si a ajuns sa fie foarte folosit pe scara globala datorita calitatilor sale si a costurilor scazute de productie. Azi, dupa aproape 160 de ani, plasticul a devenit parte integranta a vietii noastre.

De ce este plasticul atat de popular astazi, cu siguranta datorita durabilitatii si a rezistentei sale in timp. Insa tocmai aceasta calitate apreciata atat de mult de unii, a ajuns un cosmar atat pentru noi cat si pentru mediul inconjurator. Nu mai putin de 800 de ani are nevoie un banal produs din plastic pentru a se descompune. Chiar si asa, in urma procesului de descompunere vor rezulta mici particule de plastic cu efect foarte nociv asupra sanatatii noastre. Si in toata aceasta perioada, aceste plastice polueaza vizual, chimic si organic continente, orase, statiuni, insule, plaje si ape, ca o amprenta a civilizatiei actuale .

Din aceasta cauza vrem sa atragem atentia asupra folosirii plasticului de unica folosinta (paie, pahare, farfurii, tacamuri, pungi, caserole etc.) la bordul yachturilor FunSailing dar si in viata de zi cu zi.

Ne dorim sa facem sailingul accesibil pentru oricine, in conditii optime de mediu si dorim sa fim un exemplu atat pentru noi cat si pentru ceilalti. Asta inseamna ca sta in puterea noastra sa navigam pe mari curate, sa ne salutam cu delfinii si sa exploram bancuri de pesti. Nu incurajam deloc folosirea paharelor, farfuriilor, tacamurilor, pungilor, caserolelor, paielor sau a altor obiecte din plastic, de unica folosinta. Suntem pe mare si, la o adiere de vant, aceste plastice aterizeaza in apa. Am auzit cu totii despre marile insule miscatoare formate din plastic din mari, oceane, lacuri si nu numai. Nu vrem sa contribuim la formarea lor, dimpotriva!

Plasticele care nu ajung in apa ajung, de regula, la gunoi iar acesta este aruncat la tomberoanele de pe insule. Din experienta stim ca majoritatea insulelor nu au facilitati de reciclare, astfel ca plasticele vor fi arse in camp deschis, generand poluare si un aer toxic. De aceea, ne propunem sa reducem poluarea cu deseuri de plastic in cadrul evenimentelor FunSailing. In aceeasi nota, ne dorim sa protejam cat mai mult natura si marile pe care navigam si ii rugam pe toti participantii la evenimentele noastre sa investeasca in sapunuri, geluri de dus si sampoane bio, care pastreaza compozitia chimica a apei si care nu dauneaza mediului acvatic. Detergentul de vase trebuie sa fie, de asemenea, unul bio. Daca ne plac golfurile azurii si apa clara, nu e foarte greu sa ajutam la mentinerea lor in acest fel.

Credem cu tarie ca tine de fiecare dintre noi sa constientizam impactul pe care il avem asupra mediului inconjurator si sa folosim, pe cat posibil, produse cu efecte daunatoare minime asupra mediului inconjurator. Un pai de plastic in minus, un golf mai curat in plus.

Fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume!