FunOdyssey 2016 Jurnal de bord IRO Ionice Nord, Grecia

IRO – Bavaria 42
24 Sep – 01 Oct 2016

Skipper: Perju
CoSkipper: Luci
CoCoSkipperi: Anca, Alex aka Gras’ Mic, Razvan, Mihaela, Alex, Cristi
Povestitor: Anca

Viner seara: Din Brasov se pleaca la mustata, plini de bagaje, cu o intarziere de cateva secunde, Baloo, Anca si Micul Gras reusesc sa prinda trenul spre Bucuresti, unde urmeaza sa se intalneasca si cu restul trupei, avand un drum destul de lung de parcurs, pana in Marina Lefkada, punct de plecare pentru cele 3 barci.

Gata, bagajele in masina, am pornit in marea aventura, Ionicele de Nord.

Sambata:

Ajunsi in Lefkada, ne vedem de treaba, skiperii fac check in-ul, altii cumparaturi, baie in mare sau gyros la taverna.

Lefkada

Lefkada

Nu ne chinuim prea mult cu imparteala cabinelor, convenind amiabil, ca singurul cuplu de pe barca sa stea in sweet, cu promisiunea sa ne lase pe noi sa alegem numele. Avand in vedere oboseala drumului, hotaram sa plecam abia a doua zi pe mare. Seara o incheiem cu o masa delicioasa la terasa, satisfacand dorinta lui Alex de a manca o caracatita.

Duminica: Mirosul de cafea ne trezeste rand pe rand pe toti la o ora destul de matinala, asa ca reusim sa prindem podul deschis la ora 10, un pod ce pivoteaza facand culoar barcilor doar 10 min, din ora in ora, in rest fiind folosit de masini. Din pacate Baloo ramane o ora pe tusa, din cauza unor ancore incalcite.

funsailing-funodyssey-2016-2

Gata, am plecat, ridicam si velele si reusim sa parcurgem vreo 18 mile cu o viteza de 7-8 noduri. Vantul ne lasa, asa ca nu ne ramane decat sa pornim motorul, si hotaram sa ne oprim la o prima baita intr-un golf de pe Antipaxos. Toata lumea face baie! Apa e superba, are o temperatura optima, asa ca intra chiar si Perju fara neopren. Ne continuam apoi drumul spre Gaios, pe insula Paxos. Gasim toate 3 barcile loc in marina, iuhu.

Paxos

Paxos

Pe la un 8 marinaresc ne adunam toti la taverna. Unora li se trezeste simtul nationalist, asa ca ne trezim toti cu tricolorul pe fata. Lumea din jur se minuneaza, noi ne amuzam copios si se aude si o gluma: „E clar, nici anul asta nu aderam la Schengen”

funsailing-funodyssey-2016-3

Luni: Ne bem cafeaua peste drum si plecam destul de matinal spre corfu. Mai mult pe motor, caci vantul lipseste cu desavarsire. Pe drum baietii repara ancora  si apoi ne hotaram sa oprim motorul si sa facem o randunica. Scoatem velele, facem si randunica, dar vantul e lipsa, asa ca improvizam pentru o poza doua si mai dam si cu spatele. Ajungem in Corfu pe la 5-6, facem o baie pe plaja cu pietricele  si plecam sa cucerim cetatea si orasul. Mancam la o taverna, insa nu suntem singurii care se infrupta din belsug – niste tantari isi iau cina la randul lor la aceiasi masa.

funsailing-funodyssey-2016-5

Marti: Ne propunem sa inchiriem masini la 9, dar reusim sa plecam doar la un 12 spre Sidari. Ajungem in Sidari unde trebuie sa ne adapostim de o ploaie, asa ca ne bucuram la o terasa de o bere rece si baietii de o partida de biliard. Iese soarele, scoatem drona, ne bucuram de 2- 3 poze si plecam spre Paleokastritsa unde se afla manastirea cu acelasi nume. Acolo ne bucuram de un view minunat de unde vedem apusul. Coboram apoi inapoi la cetate in Corfu si mai dam o talpa prin oras. Seara se incheie cu un rose si aflam vestea cea mare: Alex a cerut-o de nevasta pe Gabi intr-un avion de 4 locuri deasupra Achenului, asa ca avem prilej sa deschidem si spumantul din dotare.

Paleokastritsa

Paleokastritsa

Miercuri : Ne mobilizam cu totii, unii dupa cumparaturi, ceilalti fac plinul la apa, scoatem gunoiul si pregatim barca pentru o seara la ancora. Dam drumul in jurul orei 12 la mooring, Luci preia comanda si pornim spre Sivota. Nu sta mult la timona, pentru ca nu vrea sa rateze niste poze.

Corfu

Corfu

Plecam primii, dar Baloo e si el la o mica distanta in spate. Nu prea avem vant, asa ca ne apucam de sporturi nautice. Dam ghiul intr-o parte si ne balansam pe scaunelul menit sa te urci pe catarg. Anca este cobaiul dar se face coada, urmeaza Mihaela, Micul Gras si Alex, asa ca Perju este nevoit sa faca slalom cu barca, pentru a ne distra rand pe rand pe toti. Ne oprim apoi la o scurta baie si vizitam grotele din jur. Seara se lasa cu o cina preparata ca la carte. Bucatar Perju, gateste shrimps si calamari proaspeti cumparati din piata, din Corfu – o delicatesa! Reusim sa devoram un kg de paste, pana si Cristi manca, care nu prea se omoara cu fructele de mare.

Boom fun

Boom fun

Joi: Plecam spre Parga. Drumul este iarasi linistit, neavand vant, dar nu ne lasam si scoatem velele. Ne deplasam cu o viteza uimitoare de 1-2 noduri. Ajungem in Parga unde facem din nou un sandwich legati de stabilopozi. Lihniti de foame, fugim in cautarea unui gyros. Razvan era infometat rau, asa ca a alunecat pe stabilopozi, pricopsindu-se cu 3 copci inainte de orice gyros. Seara o petrecem sus la o taverna langa cetate si mancam o caracatita din top 3.

Parga

Parga

Vineri: Reusim sa plecam inainte de pranz spre Preveza. Nu prea e vand asa ca pornim motoarele. Ne hotaram sa ne oprim la o baie, dar vantul se inteteste, asa ca ne razgandim si ridicam velele. Cu velele ridicate parcurgem si canalul pana in marina. Baietii se pun pe treaba fac ampanare dupa ampanare , ceva grandios, nimeni nu ne sta in cale, caci avem prioritate. In Preveza mai avem un singur task de indeplinit: Sa mancam Shrimps Saganaki! Cu burtile pline ne intoarcem pe barca si ne apuca o usoara melancolie fiind ultima seara. Ne bagam la somn destul de devreme caci ne asteapta o dimineata grea, Perju ca deobicei afara, Cristi in hamac, iar restul in cabine. Somnul nu e chiar linistit, avand in vedere o discoteca de pe mal.

Sambata: Trezirea la 6, caci vrem sa prindem podul de 8 din Lefkada. De data asta trecem prin canal pe motor, caci suntem inca somnorosi si afara e inca noapte. Se pregateste o cafea, si ne uitam de pe mare cum incet incet rasare soarele. Luci nu pierde momentul si mai face niste poze.

Cu tristete incepem sa ne facem si bagajele, ca urmeaza sa parasim casuta noastra pentru 7 zile in cateva ore. Ajunsi in Lefkada, luam un ultim mic de jun pe barca. Ne scoatem tricourile funsailing albastere si mergem toti pe pod la poza de grup. Acolo ne intalnim si cu Mihai Turcu si Dani veniti tot de pe mare. Gata, parasim casuta noastra draga, cu un check out facut prin vorbe si urmeaza sa ne luam ramas bun, dar nu pentru mult timp, pentru ca virusul “Sailing” i-a prins si pe cei veniti pentru prima oara pe mare.

Drepturile asupra acestui text apartin in integralitate autorului. Astfel, acest text este protejat de prevederile legislatiei din domeniul drepturilor de autor, iar orice utilizare, publicare, modificare sau duplicare a acestui text, fara acordul prealabil expres, exprimat in scris, al autorului este interzisa si va fi sanctionata in conformitate cu legislatia aplicabila.

Copyright media:

LN